Sunday, November 30, 2008

.aku sangat busy.

oh..i'm back. finally...buleh jugak menyelit some time for this.

well. i've been really busy for the past few days. coming home feeling exhausted everyday membuatkan aku tiada masa to even touch the laptop.
hmm.. the english camp is FINE. yes, F.I.N.E which next year insyaallah it is definitely going to be a NO. i have no idea why at the first place im in this, maybe i wasnt thinking straight at that time thinking that it is going to be so much fun working with the kids but when it is happening, i feel like killing myself everytime i'm with them. they are fun. YES. no doubt. it's just me that is not fine. i have too many things on my mind sampaikan i think that this english camp is messing up my life and adds up the burden. i just cannot stay focused and be committed to it tapi still aku menjalankan tanggungjawab aku sebagai tenaga pengajar (yeah, half of me. the other half is hating myself for volunteering to be a teacher at these times of days).

i feel so sick and tired. working with children requires a lot of things. energy, patience, knowledge, creativity, penipuan yang bernas dan macam macam lagi lah.

ok. that should be enough.
there are more. maybe tonite.

Thursday, November 20, 2008

.this state of affairs.

i have always feel great with the fact that i'm earning my own money and i get to buy stuffs that i want. and since i'm living on my own now..nothing is even more joyful than buying stuffs for the house and feeling independent living by myself, do things by myself (not asking for papa's money or this and that).

but this month, i have been feeling pathetic for the past two weeks. I AM TOTALLY BROKE. and this is happening because of the trip to KL (yeah yeah, keep on blaming KL for everything.. KL this KL that..bla bla bla)..i was cashin out the money i have for arggghh...things. yeah, things. things that make me sick thinking of. things that i don't really need actually. hmm.. so what did i buy? *wondering* see.. i dont even remember. and there went my savings... (sumpah, aku dah takkan wat camni agi)

and..it is 6 more days to go and i cant hardly wait for my payday. there are too many things that i have to pay for and buy..(again?) *demmit.

im a wretch these days. i eat whatever there is at home. lucky me there are edible stuffs that can be found in the kitchen and whenever i manage to eat outside, i try to get the cheapest food i can. oh ya..not forgetting "air suam" which is totally free! and i try to not go out as much as i can due to the effort of saving the petrol. but i guess the yellow light is going to blink today. signaling to be filled. hmmphh...

yeah, despite all these.. im so thankful to be in Dungun. at least i dont have to pay for tolls and i dont have to face traffic jams. cheap food? in your dreams. it is the same amount you're paying at mamak. at times you'll pay more. food is never cheap here which i totally have no ideas why. and don't be fooled by some people who say food is cheap in Terengganu because that is absolutely a lie. ok, the story about the price of food here will be told in other entries. im not in the mood to talk about it now.

till then.

Wednesday, November 19, 2008

.tiada topik yang sesuai untuk ini.

oh well. life's been hectic but menarik juga. finally, i finished invigilating final exams for this semester. sangat busan dapat groups yang agaik baik so tiada pelajar pelajar yang cuba cuba nak meniru or ditangkap meniru. kesimpulannya..aku sangat mengantuk dan busan dan membenci apabila ditugaskan untuk menjaga exams.

since little sister is enjoying her life here. aku pun turut sama. kehidupan seharian lebih menarik kerana ada seseorang untuk bercerita dan makan apa yang dimasak tanpa sebarang komen. hanya 'sedap doh ni kak'. terima kasih. kamu memang adik yang baik. dan juga seorang pendengar yang setia.

papa is coming insyaallah on 24th. akan menjadi lebih menarik hidup kami. but he'll be staying at Awana Kijal kerana attending a course. so aku dan adikku bercadang untuk ke sana bersuka ria. bersuka ria di sini dimaksudkan dengan
1) berenang renang di kolam renang. eh, tapi ni musim ujan. ntahlah. bergantung pada keadaan.
2) makan makan
3) bercerita, mengumpat, mengutuk, mengata
4) makan makan
5) mengadu duit gaji sudah habis sambil membuat muka kesian menagih simpati.
6) watch movies. Baby's been downloading some movies for me.
7) makan makan

anyway, minggu depan adalah minggu yang sibuk kerana penglibatan dalam English camp untuk anak anak staff uitm Dungun. aku sangat malas untuk prepare materials untuk camp itu tetapi asmah dengan cekal mengingatkan aku setiap hari sejak seminggu yang lalu untuk hantar hardcopy materials untuk difotostat oleh En. Nasir. Hmmpphhh...

itu saja untuk entry ini. Gossipgirl episode 2 season 2 menanti...

Monday, November 17, 2008

.permohonan anda BERJAYA.

dia : Hello, Pusat Pengajian Siswazah Universiti Kebangsaan Malaysia...

aku : assalamualaikum. saya Suriana. saya nak tanya pasal permohonan master untuk intake Disember.

dia : waalaikummusalam. nama penuh cik...

aku : Nur Ezatul Suriana Aminuddin.

dia : hmm... hmmm...hmm...kejap ek..

aku : ok. (berdebar tahap gaban sampaikan rasa macam jantung ni nak terkeluar terpelanting)

dia : cik Nur Ezatul Suriana ye.

aku : ye..

dia : hmm...permohonan anda...

~damn. lama gila tunggu.

dia : permohonan anda BERJAYA.

aku : oh. okay. tolong check sorang lagi boleh?.. Nur Hafizah Rabi'ah Husin

dia : hmm... hm... sama. BERJAYA.

aku : okay. terima kasih. assalamualaikum.

.hari ini hujan.




okay, tekaan ku sangat tepat... hujan turun pada hari ini~

anyway, here are photos of yesterday. breakfast with my sister at warung depan dila's office. i had nasi lemak and teh tarik while Baby had nasi minyak and teh tarik. oh!

Sunday, November 16, 2008

.hari hari ku yang busan.

my dearest little sister is here in Dungun. aku sangat teruja dan gembira. going to have really good times with her. today pun been spending the day playing GuitarHero (ps2).

anyway, life has been quite dull these few days though the sun has been shining for two days. this means 'bye-bye rainy days'. but i have a strong feeling that it's gonna rain tomorrow. hehe. actually, it is not really a strong feeling but looking at the regularity of 3 hari hujan non-stop and then continued by 3 hari tak hujan..so i guess turutan dia macam tu lah.

hmm..encikdzul and i are okay alredi. we had a disagreement the other day and he marah-ed me which membuatkan aku kecik ati and merajuk for two days. hik hik. so i didnt reply his sms or called him for two damn days. only today we began to talk again- like usual. kangen!

Friday, November 14, 2008

.dua jiwa satu hati.




ini adalah waktu waktu kritikal muka aku. baru lepas facial. ianya bengkak dan it hurts badly.

damn~

...and he still says "suya comey"

Thursday, November 13, 2008

.i am awed.





the raging ombak of south china sea. ini di ambil pagi tadi sekitar pukul 10.05 pagi di pantai dungun.

this is my favourite season of the year sebab aku sangat teruja melihat ombak ombak besar menghempas pantai. plus, the sound of it sangat menenangkan hati.

setiap pagi i will drive along the beach just to admire this amazing scene.

Wednesday, November 12, 2008

.again?.

shit. been tagged by Jet!!

1) Bekas kekasih saya adalah:
sangat ramai... =)

2) Saya sedang mendengar:
live and learn by The Cardigans

3) Mungkin sy:
akan tonton ps i love you lagi bersama luzd di suatu hari yang indah

4) Saya suka:
berchenta dengan luzd =)

5) Sahabat2 baik sy:
ramai dan menarik dan best!

6) Saya x paham:
kenapa norman hakim tinggalkan abby abadi? hik hik..

7) Saya kehilangan:
kata-kata pada dating pertama dengan luzd

8) Ramai yg berkata:
suya..ko dah gemuk/ berisi/ sihat sekarang... *shit*

9) Makna name saya:
nur tu cahaya kan. ezatul tak pasti. suriana? tak pasti juga

10) Cinta itu adalah:
sangat indah walaupun mampu melukakan hati

11) Di suatu tempat, seseorg sdg:
merindui saya..

12) Saya akan cube:
menjadi yang terbaik

13) Makna SELAMANYA...
forever (direct translation)

14) Henpon saya:
adalah segala galanya. calls, sms, internet, songs, photos, organizer, alarm clock.

15) Bila sy bangun dr tido:
saya terus mandi

16) Saya paling meluat apabila:
tengok orang buang sampah merata rata. SAVE THE EARTH!

17) Party adalah:
bukan minat ku

18) Hewan yg paling cute penah sy jumpe:
raccoon di Sunway Petting Zoo

19) Peringkat umo yg paling menyeronokkan:
hmm...semua peringkat

20) Hari ini:
bukan hari yang indah untuk saya. saya lupa hari ni adalah hari invigilate exam dan saya pergi tanpa mandi dan saya lewat di mana nanti saya pasti dapat surat dari unit disiplin (kan?) dan saya sangat mengantuk ketika menjaga exam dan saya sakit gigi yang teramat sangat (wisdom tooth comin out) dan saya pulang ke rumah dengan harapan nak tdo tapi umah sebelah ni sibuk menukang.

21) Mlm ini sy akan:
tido dibelai bunyi hujan yang sangat lebat. best!

22) Sy betol2 inginkan:
luzd...sekarang!!!

23) Bile tgk muke kt cemin pagi td:
sangat tak menarik sebab tak mandi.

24) Soping kompleks:
kompleks membeli belah

25) Makanan segera:
burger king

26) Ayat2 terakhir kate pd org:
dila, gigi aku sakit. aku takmboh cakap.

27) Nak pjgkan TAG NI?
- hana
- pijat
- rinie
- dana

.pemberian dari mu untuk ku.

for the past two weeks i received two things from him which really membuatkan aku sangat sangat gumbira. ha ha. first, he bought me the book entitled "New Malaysian Essays 1" written by various authors: Brian Yap, Aminuddin Mahmud, Burhan Baki, Saharil Hasrin Sanin, Amir Muhammad and Sonia Randhawa. BUT.. the most stupid thing is aku tak baca lagi buku tuh. damn!

..and the other thing is, masa dia pergi Janda Baik last weekend, after the course tu.. everybody singgah Genting so he had to follow skali. so he went shopping la plak tengah tengah duit takde. aiseh. so he bought me a shirt kat esprit. aku sangat suka. dia pun suka. kami sama sama suka. nasib baik la muat. pandai pilih size. sayang kamu!

Monday, November 10, 2008

.weekend yang lalu.

last weekend agak membosankan. aku pulang ke kampung halaman di kuala terengganu. alone. not really alone, with 'semek' anak kucing yang dibela oleh aku dan dila. diam jek dalam keta. bagus sekali kerana aku dengan hati yang senang menyanyi memekak sepanjang journey from dungun to KT.

sesampai di KT aku terus ke Yee Stall. langkah kanan, lauk sudah terhidang di atas meja - ikan goreng, sambal belacan and singgang pedas. aku terus makan bersama Aki.

that's that for that day. nothing much really happened. aku sendiri tak tau kenapa aku ke KT.

aku tidak mahu keseorangan di rumah pada hujung minggu. dila ke KL. adi pergi course ape ntah kat Janda Baik. ternyata aku keseorangan dan kebusanan. aku pikir mungkin lebih baik aku balek kampung.

hari sabtu aku ke Pasar Payang. mata telah menjadi rambang melihat kain kain sutera. aku beli dua pasang. sepasang rm170. dua pasang? sila kira sendiri. aku tidak sanggup melihat angka itu. bodoh!..aku seorang pengguna yang sangat tidak bijak. abis duit aku. i will upload gamba kain tu nanti.

duit dah habis. beras dah habis. nasi adalah makanan ruji. pernah aku konon konon bercita cita nak kurus. tak makan nasik seminggu. akibatnya~ aku demam. ha ha. hmm... seminggu baru demam, maknanya sementara ni aku makan roti je lah. next week baru bleh bli beras. kesiannya..

Sunday, November 9, 2008

.kau mampu buatku tersenyum.

Thursday, November 6, 2008

.berikan pendapatmu.

aku perlukan pendapat. tudung ni yang macam soleha pakai dalam citer soleha tu. sesuai tak ngan aku?

.aku yang gembira.

aku lost into the empty space where aku nampak semuanya berwarna putih je... mendengar lagu lagu kegemaranku... aku gembira. aku tak tahu ape yang aku fikirkan. tapi aku gembira. aku tidak risau lagi. aku tidak runsing lagi. aku tidak rimas lagi. aku tidak serabut lagi. aku gembira... biarkanlah aku begini...biarkan aku hidup begini... ~aku gembira. jangan kacau aku

Tuesday, November 4, 2008

.adi.

aku sangat sangat sangat rindukan dia...

Sunday, November 2, 2008

.aku tidak tau topik apa yang sesuai untuk entry ini.

peperiksaan akhir BEL 311 tamat petang tadi pada pukul 5.15pm.
aku ke kampus untuk punch out dan mengutip kertas exam di unit exam dan terus pulang. sesampai di rumah aku terus menyambung usaha menanda kertas exam BEL 260 yang harus ku pulangkan balik ke unit exam esok. dalam usaha aku itu, aku menerima satu sms...

student : Miss.. i made a mistake! whOaaa! Sy bt essay biase, bkn speech! mati sy..
aku : Ha ha.. padan muka!
student : Alaa.. Miss ni.. Bule plak ckp cam2.. cane ni Miss.. =(
aku : La..relaks ar beb. potong markah format jek...

~sepi... tiada reply

aku : haih? cuak ke? don't worry, i will look thru and see how.
student : Miss jgn la potong byk tau! hehe... bg la markah lebeyh sket.. haha

so..begitu lah conversation sms seorang pensyarah dan anak didiknya.

BOLEH TAKK???? isk..tak paham aku ngan students ni. kalo merungut nanti macam tak ikhlas mendidik. tapi dah banyak kali bagitau..pesan.. tetap sama. tiada beza. kadang kadang aku kecewa. kenapa ini perlu berlaku. waktu aku belajar dulu tak pernah pulak aku memujuk rayu para pensyarah mintak markah lebih ke, tanya kenapa carry marks sikit ke.. apatah lagi nak sms mcm ni. iskk... dunia sememangnya telah berubah. perubahan arus zaman telah membuat kita leka dan terlalu mengharapkan orang lain kerana semuanya telah tersedia untuk kita.

~aku mengarut di maghrib hari.

.fahami lah aku.

there is a saying "you are what you eat"... if that is so, this morning i had nasi minyak.

~adakah aku "orang minyak"?

BERTUKAR!!!


p/s: kawan kawanku yang dichentai...
sila rujuk kepada mukasurat atas belah kiri untuk mendapatkan background yang cantek seperti ini. sekian, terima kasih. segala persoalan boleh lah dikemukakan kepadaku pada bila bila masa sahaja.